Programma

Op de trein zijn twee hoofdpodia. Daar beginnen we met de mooiste jazz, terwijl later op de avond meer spektakel te verwachten is. Uiteindelijk komen de DJ’s en die gaan door tot diep in de nacht.

Voor alle reizigers op de Jazz Night Express wordt aan het begin van de avond een jazzconcert gereserveerd. Vanaf 1 mei kun je met je ticket specifieke concerten op de trein reserveren. We sturen je daarover een bericht.

Later op de avond zijn de concerten en optredens vrij toegankelijk.

Het was fantastisch!! Mijn vrouw en ik hebben genoten van de muziek, van de sfeer, van de treinrit en van Berlijn!

reiziger 2019

Twee dingen maken het programma dit jaar extra spannend!

Ten eerste gaat er een theater / poëzie wagon meerijden. De invulling daarvan zijn we nog mee bezig, maar er komt in ieder geval spoken word en we denken aan een filosofie workshop. Later meer…

Ten tweede wordt het programma op de terugweg verzorgd door onze nieuwe partner XJAZZ Berlin. Daar zijn we super blij mee, want er zijn dan dus ook musici uit Berlijn aan boord en dat belooft een mooie uitwisseling tussen muziekculturen te worden. 

De komende weken wordt het programma verder ingevuld.

Benjamin Herman Trio

Saxofonist Benjamin Herman is een van de meest originele en productieve jazzmusici van Nederland. Hij staat er bovendien om bekend dat hij ook de grenzen van de jazzwereld verkent. Hij vergaarde grote bekendheid in de jaren ’90 met het baanbrekende ensemble New Cool Collective en natuurlijk als Best Geklede Man volgens Esquire Magazine in 2008. In 2006 won Benjamin Herman de prestigieuze Boy Edgar Award.

Tussen alle samenwerkingsprojecten door is het Benjamin Herman Trio een vaste waarde in Hermans leven. Met bastalent Thomas Pol en jazzdrummer pur sang Joost Patočka bracht hij verscheidene albums uit. Op de Jazz Night Express spelen ze zowel werk van recente albums, als andere hoogtepunten uit Hermans omvangrijke oeuvre.

Joost Patocka speelde vorig jaar met Jesse van Ruller op de Jazz Night Express. De afgelopen jaren was hij onder andere te zien en te horen met de zangers Ruben Hein, Rita Reys en Francien van Tuinen, met saxofonisten Piet Noordijk, Maarten Hogenhuis en Branford Marsalis, en in de band met collega drummer Stefan Kruger, Krupa & The Genes. Naast docent aan Codarts Jazz in Rotterdam is Joost de bevlogen leider van de Jazzkerk Aartswoud en het jazz festival Trommel.

De Rotterdamse bassist Thomas Pol was ook bij op de Jazz Night Express in 2019 en is de vaste bassist van het Benjamin Herman trio. Tijdens zijn studie ontwikkelde hij een voorliefde voor muziek uit New Orleans, waar hij studeerde. In 2019 maakte Thomas een New Orleans tour door Nederland met Jason Marsalis.

Wicked Jazz Sounds

Wicked Jazz Sounds beleeft jazz in de meest brede zin van het woord. Voor hen is het een genre waar vele andere muziekstromingen uit zijn voortgekomen. Dit is ook waarom ze funk, soul, hiphop, disco, latin en zelfs house als hun muzikale basis beschouwen. DJ’s en live muzikanten spelen samen op een mix van jazz, hip hop, soul, funk, house, disco, latin, electronica en meer. Allemaal om je te laten dansen met een lach! 

Sinds 2002 is Wicked Jazz Sounds stap voor stap uitgegroeid van een ‘feestjes organisatie’ tot een muzikaal platform. Na bijna veertien jaar in de Sugar Factory te hebben gestaan, zijn de Wicked Jazz Sounds voor hun spetterende zondagavond show nu neergestreken bij Lovelee ‘young cult club’ in Amsterdam.

BRUUT!

BRUUT! heeft de afgelopen jaren in Nederland flink naam gemaakt. De zogenoemde ‘superjazz’ formatie heeft 5 albums gereleased in 10 jaar tijd, trad over de hele wereld op – van Tokyo tot Ouagadougou en van Rusland tot Zuid-Afrika -, werd drie keer genomineerd voor een Edison, door Esquire Magazine uitgeroepen tot Best Geklede Band en is niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziek scene.

BRUUT! is geboren uit een misverstand. Officieel bestond BRUUT! nog niet eens toen de afzonderlijke musici worden gevraagd om achtergrond jazz te spelen tijdens een festival. Een dag voor de show bleek de ‘muzikale omlijsting’ eigenlijk een hoofd act te zijn in de grote zaal van de legendarische Melkweg in Amsterdam. In één dag moest het kwartet een concept bedenken dat zou voldoen aan de behoeften van een zaal vol dansende mensen. Ze slaagden hier met verve in: BRUUT! was geboren.

Het concept is sindsdien niet meer veranderd: mensen laten dansen op jazz muziek. De vier worden alom bejubeld om hun muzikale vakmanschap, hoge energie, spannende live shows en het unieke vermogen om jazz te mengen met andere stijlen zoals surf, rock, metal, boogaloo en afro-beat. Zoals Joshua Redman ooit twitterde over BRUUT!: “Cool band! Tightly woven tunes with a free, open spirit. Fun wild party vibe: serious cats!”

In 2019 bracht BRUUT! hun zesde album ‘Go Surfing’ uit – een ode aan de surf muziek samen met gitaarvirtuoos Anton Goudsmit.

Graziëlla Hunsel Rivero

The First Lady of Jazz uit Amsterdam Zuidoost heeft Surinaams/Spaanse roots en is de dochter van de diva van het Surinaamse levenslied, Anne-Marie Hunsel. Ze zette zichzelf op de kaart met haar deelname aan The Voice in 2014. Ze treedt met regelmaat op tijdens de dinnershow Brooklyn Nights en reikte in 2019 nog tot de kwartfinale van Got talent España.

In 2015 bracht Graziëlla de jazz terug naar de Bijlmermeer in de vorm van ZOJazz Lounge, het enige live jazzevent in dit zo levendige deel van Amsterdam. Met haar eigen theatervoorstelling The Grand Ladies of Jazz trok ze twee seizoenen door Nederland; ze speelde haar one woman-show The Jazz in me; ze was leading lady in de muziektheatervoorstelling ‘Swingin’ Harlem’ en ze is geregeld gastartieste bij de Konrad Koselleck Bigband en het Concertgebouworkest onder leiding van Michael Gieler.

DJ Phil Peoples

Phil Powel (aka Phil Peoples) werd in de jaren ’70 in Rotterdam geboren, als zoon van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder.

Zijn liefde voor muziek drijft hem ertoe het publiek bloot te stellen aan een zo breed mogelijk scala aan verschillende geluiden. En het bracht hem ertoe om de wereld rond te reizen, van Ibiza tot Indonesië, Australië en Zuid-Amerika.

Phil gaf leiding aan de overstap van het populaire Amsterdamse KISS, naar Barcalona in 2004. En hij initieerde het Boogieman-collectief in 2009. Samen met gevestigde clubs als Jimmy Woo en Off-Corso, richtte hij (en collega Sasha Dees) in 2001 het eerste Europese hiphop filmfestival ‘Black Soil’ op.

In 2011 initieerde Phil de geboorte van de Rotterdamse Jazzlocatie en culturele hotspot ‘BIRD’.

Zijn veelzijdige benadering van muziek, brengt hem van zijn roots (Funk, Soul en Jazz) naar zijn basis (Hip-Hop) en toekomst (Elektronische / Dansmuziek).

DJ Steven Pieters

Steven Pieters (1983) speelt zijn muziek in clubs en festivals door heel Europa (onder andere Tresor, Dekmantel, Dimensions, Mysteryland) en is bijna twintig jaar actief in de frontlinie van de Nederlandse underground house. Zijn kenmerkende geluid kan het best worden omschreven als een vooruitstrevende mix van deep en funky, waarbij abstracte ritmes worden gecombineerd met weelderige en opbeurende emoties. Hij heeft een reputatie voor het brengen van warme en soulvolle geluiden met een duidelijke freaky edge en een krachtige hypnotische groove.

Na bijna tien jaar het collectief Triphouse Rotterdam te hebben geleid, richt hij zich nu op zijn soloprojecten. Dit omvat zijn nieuwe label Instrument Of Change, maandelijkse radioshows op Operator (Hard Mellow Space) en Red Light Radio (Triphouse Rotterdam) en solo / collaboratieve muziekproductie. Zijn tracks zijn de afgelopen jaren opgedoken in labels zoals Wolfskuil Ltd, Kindisch, Grammafoon, Manual, Triphouse Rotterdam en zijn nieuwe opdruk van Instrument of Change.

In de lente / zomer 2020 zullen er nieuwe EP’s verschijnen. Steven is ook een levendige verzamelaar van jazz, funk, gebroken beat, zeldzame grooves en soul die hij spint tijdens marathonsets in Rotterdam’s favoriete strandlocatie Elements Beach waar hij een zomerresidentie heeft. Speciaal voor de Jazz Night Express pakt hij een tas vol soulvolle en jazzy knallers klaar om de dansvloer in brand te steken!