Terugblik 2019

De allereerste Jazz Night Express was een prachtige ervaring. We hadden geweldig weer, een lekker volle trein, super fijne mensen aan boord en een relaxte sfeer. Voor de organisatoren was het heel spannend om met een team van vier vrijwilligers, uit het niets zo’n groot project op te zetten.

We zijn heel blij dat iedereen er zo van genoten heeft. Check hieronder de mooiste beelden en het muziekprogramma dat we aan boord hadden.

Jazz Night Express als geheel: In een woord fantastisch. Echt petje af voor de organisatie. Geweldige ervaring. Super leuke sfeer aan boord. Wij zouden zeker nog een keer gaan. Ik denk dat slaaptreinen hoe dan ook terug moeten komen.

Reiziger 2019

Jazz Night Express Programma 2019

NTJAM ROSIE ACOUSTIC QUARTET

BIRD-podium – gereserveerde plaatsen 

De Kameroens-Nederlandse jazzzangeres Ntjam Rosie debuteerde in 2008 met Atouba, een album met eigen composities, dat een breed scala aan muzikale genres vertegenwoordigt. Op de plaat is een mengeling van jazz, soul en pop te horen, met veel invloeden van Afrikaanse muziek. Haar tweede album Elle uit 2010 is meer jazz
georiënteerd. Dit album geldt als Rosies doorbraak.

Ze maakte daarna nog tal van albums, en ze presenteert komend najaar haar nieuwe album dat geproduceerd wordt door saxofonist Bart Wirtz, die ook deel uitmaakt van het Ntjam Rosie Acoustic Quartet en meereist op de trein.

Ntjam Rosie Acoustic Quartet: Ntjam Rosie – vocalen, Bart Wirtz – altsaxofoon, Koko Lawson – percussie en Ruben Croes – gitaar.

JESSE VAN RULLER, THOMAS POL & JOOST PATOCKA

Gereserveerde plaatsen

Speciaal voor de Jazz Night Express stelde drummer Joost Patocka dit trio samen. De afgelopen jaren was hij onder andere te zien en te horen in het trio van Benjamin Herman, met de zangers Ruben Hein, Rita Reys en Francien van Tuinen, met saxofonisten Piet Noordijk, Maarten Hogenhuis en Branford Marsalis en in de band met collega drummer Stefan Kruger, Krupa & The Genes. Naast docent aan Codarts Jazz in Rotterdam is Joost de bevlogen leider van de Jazzkerk Aartswoud en het jazz festival Trommel. 

Jazzgitarist en componist Jesse van Ruller behoort tot de absolute top van zijn generatie. Hij wint in 1995 als eerste Europeaan de prestigieuze Thelonious Monk Award. Jesse van Ruller werkte samen met vele grootheden uit de jazz waaronder Joris Roelofs, Brad Mehldau, Pat Metheny, Toots Thielemans, Peter Erskine, Joe Lovano, Mike Stern, Roy Hargrove en Christian McBride.

De Rotterdamse bassist Thomas Pol is de vaste bassist van het Benjamin Herman trio. Tijdens zijn studie ontwikkelde hij een voorliefde voor muziek uit New Orleans, waar hij studeerde. Dit jaar maakte Thomas een New Orleans tour door Nederland met Jason Marsalis.

OENE VAN GEEL & MARK HAANSTRA

Gereserveerde plaatsen 

Oene van Geel en Mark Haanstra delen een muzikale geschiedenis van meer dan twintig jaar; met altviool en basgitaar bereiken zij een maximaal contrast in de kleinst mogelijke band. Hun samenwerking in de meest uiteenlopende genres heeft geleid tot een verrassend eigen idioom. Maart 2018 verscheen hun lovend ontvangen album Shapes of Time. Violist Oene van Geel ontving in 2013 de Buma Boy Edgar Prijs, de belangrijkste jazzprijs van Nederland.

“Muziek van een oorstrelende schoonheid.” Gijsbert Kamer, De Volkskrant****

“Terloops en tegelijk geweldig indringend.” Mischa Andriessen, Trouw****

DORONA ALBERTI

Gereserveerde plaatsen 

+ Late night extra concert – vrij toegankelijk

Gare du Nord-frontvrouw Dorona Alberti toerde 12,5 jaar onafgebroken met één van de meest populaire jazzloungebands van Nederland. Het begin van haar samenwerking met Gare du Nord wordt gekenmerkt door de opnames van het album Sex ‘n Jazz, wat later het bestverkochte Nederlandse jazz album aller tijden zou worden.

Dorona Alberti droomde van meer, en zo kwam haar soloproject Käsebrot tot stand: een muziektheatervoorstelling waarin zij de mooiste Duitse liederen van de afgelopen eeuw tot nu omtovert tot persoonlijke anekdotes. Alberti’s veelzijdige en krachtige vocalen worden in dit programma ondersteund door Sander de Bie op de piano.

“Käsebrot is muziek van hoog niveau, theater pur sang en ongekend speelplezier. Een absolute aanrader.” – Jazzzine.

DJ MAESTRO

Vanaf 23:30 op het hoofdpodium – vrij toegankelijk

DJ Maestro, alias Martijn Barkhuis, maakte faam met zijn beroemde remixes van Blue Note Records waar hij vijf platina platen voor ontving. In 2015 kwam hij met zijn spectaculaire album Little Girl Blue, een remix van het debuutalbum van Nina Simone.

Barkhuis is naast diskjockey ook componist en arrangeur met een klassieke achtergrond. Ook was hij veelvuldig op de radio te horen bij VPRO, Arrow Jazz FM en is betrokken als programmeur van het North Sea Jazz Festival. Zijn online radiostation Jazz de Ville zendt dag en nacht de coolste muziek uit vanuit Rotterdam.

“Hear him spin and you’ll understand why some people call Maestro a musical rollercoaster”– Mara Grimm – Writer

THIJS NISSEN TRIO FT. DONALD SIMOEN

Nachtzug Bistro – vrij toegankelijk

Het jonge Rotterdamse Thijs Nissen Trio speelt keiharde swing, lyrische
ballads en alles wat raakt aan het Great American Songbook. Het trio laat zich er graag door inspireren en maakt originele arrangementen aangevuld met originele composities van de bandleden zelf, altijd in de traditie van hun jazzhelden; Lester Young, Charlie Parker, Lee Konitz en Sonny Rollins. Het trio bestaat uit Thijs Nissen – altsaxofoon, Mitchell Daamen – drums, Tomek van Leeuwen – contrabas en speciaal voor deze reis Donald Simoen – altsaxofoon. 

CODARTS JAZZ TALENTS

Vijf talenten van de Codart jazzopleiding in Rotterdam reizen met ons mee op de Jazz Night Express naar Berlijn en terug. Laat je verrassen en ontdek hoeveel talent deze jonge musici kunnen toevoegen aan de jazzwereld van vandaag en morgen. 

Krijn Thijs – Duitsland Instituut Amsterdam

JAZZ AAN DE MUUR – VERHALEN VAN VRIJE MUZIEK IN HET GEDEELDE BERLIJN

POPUP lezing – Nachtzug Bistro – vrij toegankelijk

Swingende tonen of dampende sporen, stampende laarzen of dreunende bassen – altijd vibreerde het omstreden Berlijn. Op de spreekwoordelijke ‘roaring twenties’ met hun culturele ‘dans op de vulkaan’ volgde in 1933 een ontsporing van geweld en vernietiging. De naoorlogse stad werd het Berlijn van de Muur, van het grote wereldconflict.

Terwijl talloze wereldsterren met optredens in de Berlijnse etalage werden gezet – en vele jazzhelden onder hen –, ondermijnde steeds nieuwe ‘vrije muziek’ de politieke orde voor en achter het IJzeren Gordijn. Sterke verhalen over hete muziek in de Koude Oorlog: met avonturen van jazzers, rockers, poppers en punks aan de Muur.